Siguranta locurilor de joaca

Siguranta locurilor de joaca

loc de joaca copiiLocurile de joaca sunt o sursa de divertisment si de miscare, sunt spatii in care copii se devolta din mai multe puncta de vedere, locuri in care isi fac noi prieteni. Locurile de joaca sunt foarte importante iar executia lor necesita o maxima atentie.

Parintii isi aduc copii in aceste locuri deoarece stiu ca pericolul de accidentare nu exista, insa cand vine vorba de siguranta copilului este nevoie de supraveghere atat din partea parintilor cat si din partea personalului de la locul de joaca.

In amenajarea unui loc de joaca pe langa distractie daca este bine gandit acesta trebuie sa ofere copiilor posibilitatea de a se exploata si de a-si dezvolata abilitati in mod interactiv si creativ, toate acestea intr-un mediu sigur.

Cel mai important lucru este legat de materialele de constructive. Adevaratii producatori profesionisti vor oferii un manual cu process verbal si fise de verificare periodica (zilnice, saptamanale, lunare, anuale). Instalatiile trebuiesc verificate o data pe an de catre o firma specializata.

Printre cei mai importanti factori care trebuiesc luati in considerare in evaluarea sigurantei unui loc de joaca se numara designul si spatiile adecvate, intretinerea si inspectia echipamentelor si deasemenea suprafata locului de joaca.

Pentru un loc de joaca o suprafata adecvata este unul dintre cei mai important factorii deoarece aceasta poate reduce leziunile si gravitatea acestora, provocate atunci cand copii cad. Aceasta suprafata trebuie sa fie suficient de moale si de groasa pentru a amortiza impactul caderii unui copil.

Deasemenea foarte important este sa inavatam copii cum sa se joace, sa cunoasca regulile locului de joaca, astfel posibilitatea de a se rani va fi cu mult diminuata. Pentru siguranta copiilor trebuie sa fim mereu atenti sa nu existe echipamente deteriorate, sa existe garduri de protectie pentru locurile de joaca exterioare, si deasemenea sa nu existe suprafete de asfalt sau beton. La un loc de joaca trebuie sa fie predominante suprafetele adecvate din materiale speciale moi si elastice care sa amortizeze eventualele caderi, podeaua moade de tip puzzle este una dintre cele mai bune variante de podea pentru ca cel mic sa nu riste accidentari.

Nu in ultimul rand este foarte important sa respectam caracteristicile echipamentelor de joaca. In acest sens fiecare copil trebuie invatat sa se joace cu echipament adecvat varstei lui, un copil mare nu se va juca cu echipament pentru copii mai mici deoarece este posibil sa se raneasca nefiind respectate proportiile si la fel se poate intampla si daca un copil mic foloseste un echipament pentru copii mai mari.

Un lucru foarte important pentru siguranta copiilor la locul de joaca este supravegherea acestora.