Importanta miscarii in viata copiilor

Importanta miscarii in viata copiilor

sportul si miscarea la copiiCel mai frumos dar pe care un om il poate primii sunt fara indoiala copii. Acestia ne insenineaza zilele, pentru ei facem toate eforturile posibile pentru ca ei sa fie sanatosi si fericiti. Una dintre cele mai bune modilitati prin care ii putem ajuta sa ramana sanatosi este aceea de a ii indruma spre a face sport.

Daca pentru adulti miscarea fizica inseamna relaxare si pastrarea conditiei fizice, in cazul copiilor miscarea este esentiala pentru dezvoltarea lor armonioasa atat fizica cat si psihica. De exemplu in educatia Montessori miscarea si intelectul sunt integrate unul celuilalt, pe cand in metodele clasice ale educatiei miscarea si aspectele intelectuale sunt separate. Cercetarile moderne au demonstrate ca medoda folosita de Montessori, aceea ca miscarea si intelectul sunt integrate este una adecvata pentru copii si care ii ajuta foarte mult in dezvoltarea personala.

Fie ca este vorba de mersul pe jos, pe bicicleta, trotineta sau de alergat in aer liber acestea ii ajuta pe copii in dezvoltarea sistemului muscular si a sistemului osos. Statisticile arata ca un copil ar trebui sa aiba parte de miscare fizica cel putin o ora pe zi, de preferat atunci cand timpul ne permite in aer liber.

Studiile au demonstrate ca sportul ajuta la cresterea performantelor scolare, acei copii care fac sport in mod regulat au avut rezultate scolare mai bune decat cei care nu fac, deasemenea acestia reusesc sa isi gestioneze mai bine emotiile si fac fata mai bine starilor de anxietate ce pot aparea in timp.

Unor copii, sportul li se poate parea plictisitor insa cu ajutorul parintilor acesta poate devenii chiar distractiv. Se poate inlocui de exemplu clasica alergare sau gimnastica cu sarituri, dans sau mici intreceri sportive. Interesul pentru sport poate creste si daca le oferim copiilor mici cadouri care sa aiba legatura cu sportul, de exemplu o coarda, o minge, role, bicicleta, tricicleta, etc..

Este foarte important sa facem un obicei din a face miscare, de exemplu daca aveti un caine puteti pune copilul sa il plimbe zilnic impreuna cu dumnevoastra. Atunci cand vremea nu ne permite sa facem miscare in aer liber este important sa ii incurajam pe cei mici sa faca miscare in interior.

Pe langa faptul ca miscarea intareste muschii si oasele aceasta aduce si multe alte beneficii cum ar fi: un somn de o mai buna calitate, un mai bun control al greutatii, precum si o buna gestionare a emotiilor in situatii de stres.